dubstep a javából

FrozenDub

FrozenDub

FAVX002: a Foundation Audio legújabb fegyvere

2019. május 28. - FrozenDub

 

A napokban került ki a méltán jó nevű Foundation Audio limitált példányszámos, csak fizikai formátumban elérhető szériájának második kiadványa a FAVX002, melyen ezúttal Rareman két zenéje hallható. Szokásomhoz híven ezúttal sem csak a magáról az aktuális kiadványról fogok írni, hanem egy kicsit mélyebbre nézek az FA öt éves történetében. Ez azért is fontos, mivel az FA története során, mindig stabil és biztos pont volt, ha friss és minőségi zenék kerültek szóba.

 

fa_cov.jpg

 

 

A közel öt éves kiadó szülőhelye természetesen nem más Bristol legendás városa, vezetője pedig Chad Smit, vagy ahogyan sokan ismerik: Chad Dubz. Zenéiket az első felbukkanásuk óta követem, sőt magával Chad Dubz nevével először egy Distance-féle Chestcast adásban találkoztam, ha nem tévedek, akkor a ’Fatality’ című zenéjét pörgette. Ez egyébként egy ingyenesen letölthető három számos EP része, amely egyben a Foundation Audio első kiadványa és innen már nem is volt később megállás.

 

free_ep_cover.jpg

 

Az FA és ahogy az egész dubstep világ hangzása is, gyökeresen eltérő volt 2014 környékén, mint most. Leginkább a sötét, kissé talán disztópikus érzés volt a jellemző ezekre a kiadványokra. Érdekes, hogy a trendek változásával, valahogy a szóban forgó zenék meglehetősen háttérbe szorultak. Azonban számomra egészen kiemelkedő például az FA005: Deafblind - Substitution / Giedi / Untitled Forever. Ezek nagyon súlyos mély zenék a legkomolyabb hangrendszerekre készítve.

 

 

Ugyanakkor pedig találkozhatunk egészen kísérletező munkákkal is, mint például az FA008: Paragon - Normal People / Lowest Common Denominator / Ugly

 

  

Számomra óriási meglepetés volt DTR megjelenése az FA011. DTR egy teljesen új szintre tette az elvárásaimat zenei hangzás terén. Szuper tiszta és szuper mély és közben tökéletes fúzióját hozta létre jamaicai regis hangzásnak és a dubstepnek. Korábban ilyet nem hallottam.

 

 

A kiadó diszkográfiájában felfedezhetünk olyan ínyencségeket is, mint az FA012 rajta Subtle Mind & Saule, valamint Saule & Malleus egy-egy munkájával. Egyik személyes kedvencem az FA013-ról a Dead Planet, ami Gaze Ill szerzeménye.

 

 

Fontosnak tartom, hogy egy kiadónak, mindig legyenek free zenéi is. Az FA ez esetben sem okoz csalódást, hiszen számos ingyenes anyag érhető el az oldalaikon keresztül.

 

 

A vinyl széria megjelenésére sem kellett soka várni. 2016-ban debütált a kiadó az első 12” lemezzel, rajta a vezér, Chad Dubz saját szerzeményeivel. A FAV sorozatban számos kiváló producer mutatta meg magát eddig is, köztük DTR, Zygos, Zamwise, Teffa csak, hogy egy pár nevet említsek. Ismét az egyik személyes kedvencemet emelném ki, ez a FAV002-n helyet kapott ILL_K - Distortion Dub című szerzeménye, ami egy egészen disztopikus világot idéz meg. Hangulatában a Vex’d legendás párosára emlékeztet.

 

 

Idén, 2019 januárjában indult el az új sorozatuk a FAVX, amely kizárólag fizikai formátumon teszi elérhetővé a zenéket. Kifejezetten fontosnak tartom, hogy a sorozatban eddig csak friss, szinte ismeretlen producerekkel találkozhattunk. A lemezek limitált – talán 300 – példányban jelennek meg, mindegyik kézzel pecsételt, amin a kiadó igencsak esztétikus szimbóluma látható.

A FAVX01 Quasar ft. Ourman ‎– It's Over VIP / Unrealistic Voices januárban jelent meg és gyorsan el is fogyott. Már sehol sem kapható, szinte beszerezhetetlen.

 

 

A napokban lett meghallgatható és előrendelhető a FAVX02, ezen Rareman két zenéje hallható: 01425 / Why Didn't You Realise Before. Ezt a kiadványt is bátran ajánlom bárkinek, nem csak szelektoroknak, hanem azoknak is, akik szeretik a különleges zenéket. Ezen a lemez igen speciális hiszen, amíg a 01425 egy meglehetősen minimalista darab, ami a dubstep hőskorába repít vissza, addig a Why Didn't You Realise Before egy frissebb, kísérletezősebb, előremutató szerzemény. Egy biztos, a 300 darab lemez gyorsan el fog kelni és utána piszok nehéz lesz ezeket beszerezni.

 

 

 

Érdemes követni a FA családba tartozó producerek és Chad Dubz munkáit is, hiszen a kiadó történetét áttekintve, biztosan kijelenthető, hogy ez az a hely, ahol csak a zene és a minőség számít és semmi más!

 

Foundation Audio
Facebook https://www.facebook.com/FoundationAudio/
Soundcloud https://soundcloud.com/foundationaudio
Bandcamp https://foundationaudio.bandcamp.com/music

 

FrozenDub

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása