dubstep a javából

FrozenDub

FrozenDub

Új év, új dubplate azaz úton a Frozen Plates első kiadása

2019. január 08. - FrozenDub

 

Nagyon izgalmas év volt 2018. Rengeteg kiemelkedő zene jelent meg, új producerek és dj-k léptek a színre. Én márciustól voltam 10 hónapig száműzetésben a távoli Tajvan szigetén, persze ez idő alatt sem lustálkodtam. Úgy érzem, hogy a blog szépen fejlődött és bővült tartalmilag. Közben csináltam guestmixet a Balckfox Records Onde Curt Radio-n sugárzott műsorába, DJ MiN Sub FM-en futó Basscave Sessions műsorába, hallhattatok a Bassport FM-en a 140 Ninja műsorban is, valamint az Åbysmal Ẹntities podcast sorozatába, zenéltem Tajbejben és Tajnanban. De ami a legfontosabb, hogy elindítottuk a 'Frozen Plates' sorozatot, mely hamarosan érkezik, most erről írok egy kicsit hosszabban.

 

stamped3.jpg

 

Az év végén a ’FrozenDub’ háza táján is változások kezdődtek, ugyanis belefogtunk egy új projektbe a ’Frozen Plates’-be. Terveink szerint ez egy olyan új kiadványsorozat lenne, amely elsősorban a keleti végeken elő kevésbé ismert producereket juttatná megjelenési lehetőséghez. A zenék vinyl-en lennének elérhetők erősen korlátozott mennyiségben. Stílusban pedig elsősorban a klasszikus dubstep világára szeretnék összpontosítani, de anélkül, hogy szűk korlátok közé szorítanánk magunkat. Így a kiadó nyitott a dubtól a grime-ig szinte mindenre a bass music széles skáláján. 

 

Az első kiadvány a ’Frozen Plates 01’ azaz ’FZP01’ január második felében-február elején lesz elérhető, valószínűleg bigcartel.com-on keresztül. Összesen 25 darab kerül vágásra, de csak 22 darab kerül forgalomba, mivel három példányt megtartunk magunknak. A 10”-os lemez egy belső sima fehér papírtokban lesz, amely egy merev külső nyerspapír-tokba kerül elhelyezésre. A white label egyik oldalát számozzuk, míg a másik oldalra a kiadó pecsétje kerül. A kiadó pecsétjét/logóját én rajzoltam, ezért is ilyen egyszerű, ugyanakkor az egyszerűség volt a célom is, illetve a kínai pu’er (普洱) teák pecsétjének a leutánzása. A középen látható két karakter tradicionális írásjegyek (繁體字), melyek a kiadó nevének az átiratai: ’frozen plates’ – 凍盤(dongpan). Maga a pecsét Tajpejben készült. Ez azért fontos, mert gyakori hiba a kínai írásjegyeknél, hogy a nyelvet nem ismerők egyszerűen leutánozzák a jeleket, azonban nem tartják be az írás alapvető szabályait, a vonássorendet. Ennek az eredménye, ahhoz hasonlítható, mint amikor egy gyerek elkezdi a betűket lemásolni és a végeredmény egy nehezen olvasható ákombákom lesz. Éppen ezért nagyon fontos volt, hogy a pecsét még Tajvanon elkészüljön. Tajpei, Beitou kerületében találtunk egy öreg lakatost, aki elkészítette ezt a számára szokatlan pecsétet, de a végeredményben nem csalódtunk, igazán szép munkát végzett.

 

pecs.jpg

A lakatos bácsi boltja (itt)

 

Az első kiadványt szeretném még különlegesebbé tenni egy apró ajándékkal. A tajpeji éjszaki élet egyik keresztapjának Keith Brown-nak köszönhetően, egy helyi tervező/művész készített nekünk egy szép kalligráfiát, melyen a kiadó neve szerepel pecsétírás stílusban. Zen egyébként maga is elkötelezett rajongója a jungle és bass zenéknek. A kalligráfia a digitalizálást követően 25 példányban kerül nyomtatásra, remélhetőleg egy természetes/nyers papírra, hogy a másolatok is vissza tudják adni az eredeti munka hangulatát. A kép bal alsó sarkában szereplő vörös pecsét Zen teljes neve (névpecsét), a fekete tintás írás pedig a kézjegye.

 

zen_art_varialt.jpg

A poszter

 

Ideje magukról a zenékről is beszélni.

Szóval a lemezen két zene kapott helyet. Az ’A’ oldalon a romániai, bukaresti székhelyű zseniális producer Eye Ark egy régóta várt munkája a ’D.M.T. Egine’ van. Ez a szám jó ideje lázban tart sokakat, de idáig elérhetetlen volt. Kromestar kattant rá sok más Eye Ark szerzemény mellett és pörgette a mixeiben. Alexandru nem finomkodik és egy igazi szuperszonikus őrületet szabadít a világra.

A ’B’ oldalon a magyar dusbtep egyik veteránja, pionírja DST kapott helyet egy korábbi zenéjének a ’Lost Bass’ 2019-es VIP verziójával. Ez a szám könyörtelen esszenciája a zsáner egy korai hangzásának, ami leginkább a Coki, DMZ-féle zenéket idézi meg.

 

 

Mindkét számot Hebbe masterelte, a vágást Bristolban a Dub Studio végzi.

Technikai adatok

Méret: 10”

Súly: 160 g

Vinyl, lathe cut

A lemezekkel - a poszterek mellett - jönnek a digitális (WAV) file-ok is. Külön digitális kiadás nem lesz, csak az fog rendelkezni ezekkel, aki megveszi a lemezt. Nem lesz újra kiadás sem. A kiadvány minden bevétele a kiadás költségeit fedezi, így ez egy non-profit projekt.

 

FrozenDub
Facebook: https://www.facebook.com/FrozenDub/

Eye Ark
Facebook: https://www.facebook.com/Eye-Ark-558611547538201/

DST
Facebook: https://www.facebook.com/dubstadst/

 

FrozenDub

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása