dubstep a javából

FrozenDub

FrozenDub

Acélos ütemek Sheffieldből: Aztek

Beszélgetés a dubstep egyik legfrisebb feltörekvő tehetségével

2018. december 08. - FrozenDub

 

Az Aztek név ismerősen csenghet azok számára, akik nyomon követik a legfrissebb dubstep mixeket, kiadványokat. A producer soundcloud oldalára ellátogatva rengeteg zenével találkozhatunk, melyek legnagyobb része kiadatlan vagy éppen kiadás előtt áll. Az utóbbi időben egy jó pár free zenét is elérhetővé tett, szerzeményei pedig lépten, nyomon felbukkannak a népszerű műsorokban, dj szettekben. Ideje egy kicsit belenézünk a sheffield-i srác zenéibe és ezúttal egy kis beszélgetésre is megfűztük őt!

 aztek.jpg

 

 

A sheffield-i dj/producer első önálló digitális EP-je az Indigo Movement kiadónál jelent meg Synesthesia EP (IMV034) címmel néhány héttel ezelőtt.  Ez a négy számos anyag igen sokszínűre sikeredett.  Az első zene a Synesthesia egyszerre kissé futurisztikus hangzású és légiesen könnyed, mely csak felkészítés a második felvonásra a Sippy Cup-ra, ami egy brutálisan sötét, látomás, az előző totális ellentettje.  Az utazás folytatódik a Wide Eyed-el, ami hangulatos, de csöppet sem lett fényesebb. Végül a kissé grime-os, lendületes Behind Enemy Lines-al fejeződik be vándorlásunk az alacsony frekvenciák katlanjában. Ez az EP tökéletesen tükrözi azt, hogy a dubstep jelenleg, milyen irányokat keres, amire Aztek maximálisan ráérzett és egy ízig vérig minőségi és kreatív terméket adott nekünk.

 

 

A Southside Dubstars UK kiadónál van egy EP beígérve 2019-re. A Distant Tribe egy részlete meghallgatható róla. Ez alapján egy különleges sámáni utazásban lesz részünk a törzsi dubstep világába.

 

 

A Kwaioto Records gondozásában még idén kijön egy Aztek EP. Erről előzetesen a Distant egy részlete ismert, ami a törzsi hangulatú dubstep egyik krémje. Biztosra veszem, hogy ezen irányzat kedvelői libabőrösen hallgatják ezt a számot.

 

 

Talán az egyik első hivatalos megjelenése a Dubtribu Records-nál történt. Itt egy válogatásra került fel a Fsake, ami Mhula-val közös szerzemény. Szintén elég sötét, törzsi hangulat.

 

  

Ezen kívül rengeteg első osztályú free zenéje elérhető. Most csak egyet emelek ki, de a többit is érdemes letölteni az oldaláról. Az 1500 követő tiszteletére legyártott EgolessWe Grow Fearfull remix egy igazi mocskos verzió lett, ami bárhol megállja a helyét!

 

Talán a kissé hosszúra nyúlt bevezető után jöhet a rövid beszélgetés leirata! Ha az eredetit szeretnéd elolvasni kattints ide!

If you would like to read the original interview please click here! 

 aztek2.png

 

FrozenDub (FD): Szia! Hogy s mint!?

Aztek (A): Köszi, minden rendben! 

 

FD: Amikor anyagot gyűjtöttem a munkáidról, akkor meglepve tapasztaltam, hogy nincs Aztek interjú a neten. Szóval be tudnád mutatni magad röviden egy pár szóban?

A: Persze! Gerognak hívnak és dubstep/140 bpm-es zenéket készítek általában a sötétebb, dallamosabb irányzatból, de igyekszem nem korlátok közé szorítani magam.

 

FD: Sheffieldben laksz, milyen a dubstep élet ott?

A: Gyerekkoromat a dél-angliai Hertfordshireben töltöttem, 2011-be költöztem Sheffieldbe. A scéna növekvőben van és mostanában sokkal többen érdeklődnek a dubstep iránt ismét. Bár azt szokták mondani, hogy Sheffield más brit városokhoz viszonyítva egy kicsit hátrébb van, de itt is nagyon erős fellépők szoktak összejönni, csak nem olyan rendszeresen, mint pl. Bristolban.

 

 

FD: Sokan mondják, hogy ismét virágkorát éli a dubstep műfaj, mit gondolsz erről?

A: Azt gondolom, hogy ez egy nagyon izgalmas időszak rajongóként és producerként egyaránt. Úgy érzem, hogy mindenki nagyon befogadó és nyitott a stílusok és hangzások széles skálájára a zsáneren belül, ami további kísérletezésre ösztönzi a producereket – ami egy igazán jó dolog tud lenni. Ebben az évben láttunk néhány igazán őrült megjelenést, szóval szerintem a dubstep nagyon stabil lábakon áll.

 

FD: Mióta hallgatsz dubstepet? Mi volt az első dolog, ami behúzott téged?

A: Nagyjából 2009 óta. Nem sokkal korábban kezdtem belecsúszni a drum n’ bass-be. Akkor szerettem bele az alacsonyfrekvenciás szubos hangzásba és, hogy mennyire jól hangzik ez 140 bpm-es tempón, ha van elegendő tér hozzá. Sötét, minimalista és vibráló. Biome, Joker, Kryptic Minds és Benga valószínűleg ők voltak a legkiemelkedőbbek számomra, amikor elkezdtem elmélyedni a stílusban.

 

 

FD: Mikor kezdtél el zenéket pakolgatni?

A: Az egyik barátomnak volt cdj cucca, ott próbáltam ki először, ekkor kezdtem el az egyetemet, nagyjából hét évvel ezelőtt. Lassacskán tanultam rajtuk és csak szórakozásból mixeltem, amíg nem kezdtem el zenét készíteni, addig kizárólag csak a négy fal között zenéltem!

 

FD: Mikor kezdtél el a zene készítéssel foglalkozni?

A: Nagyjából három évvel ezelőtt kezdtem el próbálkozni a Logic programmal. Akkor nagyon éreztem, hogy itt az idő, hogy kipróbáljam magam. Most pedig már elképzelni sem tudom, hogy hogyan élhettem zene készítés nélkül! Égek a vágytól, hogy folyamatosan haladjak előre és fejlesszem maga.

 

aztek3.jpg

 

FD: Mi volt a legmeghatározóbb élményed DJ-ként/producerként?

A: Az alatt a viszonylag rövid idő alatt, amióta aktív vagyok viszonylag sok minden történt velem és ezért rendkívül hálás vagyok, ez meglehetősen csavarossá teszi a kérdésed :). Dj oldalról: az, hogy játszottam, olyan zenészek előtt, akikre rajongóként is felnéztem. Idén szilveszter estéjén Taiko és Coki előtt fogok játszani, ami elképesztően izgalmas! Produceri oldalról: az első EP-m utáni visszajelzések teljesen letaglóztak – ami a múlthéten jelent meg az Indigo Movement-nél. Ez az egész hatalmas lökést adott nekem, hogy tovább fejlesszem a hangzásomat.

 

FD: Hallgatsz más zenéket a dubstep mellett?

A: Sok drum and bass-t hallgatok. Icicle, Fre4knc és Break valószínűleg a kedvenc dnb producereim/djim jelenleg. Ugyanakkor bejön a UK hip hop, egy kis grime valamint downtempós, grimeos, elektronikus dolgok, mint Mssingno, aki az egyik kedvenc producerem.

 

 

FD: Van megjelenés előtt álló anyagod?

A: Van egy pár dolog előkészületben, de még nem mindegyikről beszélhetek. Van egy kiadás előtt álló EP-m a Southside Dubstars UK-nél és néhány dolog az In:flux Audio-val amik rettentően izgalmasak és néhány egyéb dolog is. Már alig várom 2019-et!

 

FD: Az egyik tagja vagy a ’Low Figures’ kvartettnek, tudnál nekünk erről egy kicsit bővebben beszélni?

A: Igen, persze! ’Low Figures’ négy tagból épül fel: The Cosmos, Chief Kaya, Grundy és jómagam. Az egész Grundy és The Cosmos-al kezdődött, később került a képbe Cheif Kaya majd pedig én. Már egy pár éve kapcsolatban voltam Jessee-vel (Grundy) és Ben-el (The Cosmos), egy pár projekten dolgoztunk együtt a Canopus Records-nál és zenéket is csináltunk együtt szóval az egész adta magát. Szép csendben dolgozgattunk jó pár dolgon. 2019 márciusában pedig lesz pár fellépésünk az UK-ben, mivel Grundy és Kaya átrepülnek az USA-ból.

 

FD: Tudnál mesélni nekünk a Canopus Records-ról?

A: A Canopus Records egy nottingham-i dubstep kiadó, amit Ben (The Cosmos) alapított. Ide küldtem be leges legelőször zenét. Aztán Ben bevont a kiadó életébe és most társtulajdonosként együtt futtatjuk azt. Az elmúlt időben nem igazán hallattunk magunkról, mert a jövő évre készültünk, de van jó pár dolog, amire érdemes lesz rápörögni! Néhány igazán jó producert igazoltunk le, köztük a személyes kedvenceim közül is néhányat. Alig várom, hogy kiadjuk!

 

FD: Tudnál, kérlek ajánlani 5 számot és egy mixet, ami nélkül egyetlen emberi lény élete sem lehet teljes?

A: Oké, néhány példa, ami az elmúlt évben kiemelkedő volt számomra, a sorrend lényegtelen.

 

L-Wiz - Girl From Codeine City

 

Commodo - Bitch & Moan

 

 

Plata - Kru (Mssingno Remix)

 

 

Lx One & SP:MC - Kingsland Dub

 

 

Icicle - Dreadnaught ft SP:MC

 

 

 

Egy abszolút előremutató mix, amihez időről időre visszatérek:

Kahn, Commodo, & Gantz

 

 Nagy köszönet a beszélgetését! Alig várom a soron következő Aztek zenéket!

Facebook:https://www.facebook.com/aztekmusik1
Soundcloud: https://soundcloud.com/aztek-musik

 

FrozenDub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása