dubstep a javából

FrozenDub

FrozenDub

Basszus zene felsőfokon - Education&Bass

2018. november 22. - FrozenDub

 

Az Educaion&Bass, mit oly sok sikeres vállalkozás, ez is csak egy egyszerű ötletnek indult. Első alkalommal zenei és művészeti oktatói rendezvényként került megszervezésre. Az egész történet ötletgazdája Nomine aka Outrage volt. Jelenlegi formáját 2016 során nyerte el. Az elmúlt évek során nagyon változatos helyszíneken tartottak előadásokat, oktatást és live bemutatókat, az USA-tól Ausztráliáig, kluboktól az oktatási tevékenységet végző szervezetekig, lemezboltoktól az egyetemekig. De mi is az Education&Bass? Kik működtetik? Mi a célja? Miben különbözik ez a többi hasonlótól zenei tutor videó megosztó oldaltól? Alább kiderül minden.

 

 

 

eb_logo.png

Education&Bass 

 

 

Az Education&Bass (továbbiakban csak: E&B) célja alapvetően a kezdő vagy éppen haladó producerek munkáját segíteni, mivel a basszus orientált zenék igazi mesterei igyekeznek tudásokat átadni, ezért gyakorlatilag akár „profi” producerek is tanulhatnak egy-egy leckéből, hiszen rengeteg anyagot tesznek elérhetővé.  Alapvetően az E&B szolgáltatási három nagy csomagra osztható. Van egy mindenki számára ingyenesen elérhető oktatási tevékenység (melyek köre bővíthető egy regisztráció után), vannak fizetős anyagok és vannak élő fellépésik is.

 

Nomine aka Outrage:

Az E&B alapítója. 1995 óta rója az elektronikus zene kanyargós ösvényeit. Számos területen kipróbálta magát a kalóz rádió futtatásától a zene kiadásig. Kétségtelen, hogy legsikeresebb produceri tevékenysége. Az első nagyjából 15 évben a drum and bass és jungle műfajokra összpontosított, majd később pedig a 140-es tempón mozgó zenékre. Mindkét zenei korszakában a legnagyobb kiadóknál jeletek meg zenéi.

 

Kezdjünk az ingyenes csomaggal. A weboldalon egy gyors és egyszerű regisztrációt követően már hozzá is férhetünk egy bővebb tartalomhoz, ezt mindenképpen érdemes megtenni. Ezek között szerepelnek különböző hosszúságú videók, melyek akár 20-30 percesek is lehetnek, szóval akár rövid kurzusként is felfoghatók. A videók maximálisan részletgazdagok és kitérnek a legapróbb technikai részletekre, az adott problémákat alaposan kielemzik általában több nézőpontból.

 

 

 

Külön elméleti előadások is szerepelnek a repertoárban, melyek kevésbé magával a készítéssel, mint inkább történeti, zenei elméleti kérdésekkel foglalkoznak. Olyan érdekes témákat szemelnek ki, mint: ’Az elektronikus zene fejlődése’ vagy ’Zene elmélet elektronikus zenészeknek’ de találhatunk interjút is pl. Mary Anne Hobbes-al is. 

Education&Bass tutorok:

 

Nomine aka Outrage - bővebben lentebb.

Nurve aka Macabre unit - bővebben lentebb.

X=X - bővebben itt.

Cocktail Party Effect bővebben itt.

Digital - bővebben itt.

Occult - bővebben itt.

Timo Garcia aka Nolan bővebben itt.

Leon Switch - bővebben itt.

Exile - bővebben itt.

 

Bővebben: https://www.educationandbass.online/

 

 

A fenti masszív listából is egyértelműen látszik, hogy az E&B gárdája a basszus zenék legkiválóbb szakértőiből áll össze. Van köztük dj, producer, mérnök és saját területén mindenki a legmagasabb szintekig jutott. Azt hiszem már önmagában ez a névsor elegendő garancia a minőségre.  

 

 

 

Nagyon erős a ’napi tippek’ szekció, amely nem más, mint naponta egy rövid 60 másodperces videóban jelentkezik a E&B gárda valamely tagja. Az E&B oldalán elérhető 2017. december 31-ig 365 videó, melyen Nomine aka Outrage osztja meg tudását a nagyvilággal. Azóta a facebook oldalra költöztek ezek a kis tudásfalatok. Különösen fájdalmas, minden alkalommal Nomine aka Outrage mögött látni lehet, azokat a tökéletes állapotban lévő Tannoy Super Red Monitor 15" párt, egyszerűen csodálatos darabok! (Ezek a stúdió monitorok napjainkban gyakorlatilag beszerezhetetlenek. Híresek pontosságukról és szeles spektrumukról, talán napjainkig a legjobb monitorok közé tartoznak.)

 

 

Fizetős szekcióba tartozik a legtöbb videó, de ezeken kívül sampel csomagok is elérhetők. Az E&B-nek van külön mastering szolgáltatása valamint mentroing programja is. És ha mindez nem lenne elég, akkor még nem értünk a tevékenységük végére ugyanis gyakoriak a live performanszok, melyek során, akár a gyakorlatban a helyszínen a semmiből összepakolnak egy teljes zenét.

Ha valaki komolyan gondolja a zene készítést és biztos tudással felvértezve szeretne rálépni a producerek rögös ösvényére, akkor az E&B a tökéletes bázis a szükséges alapok elsajátításához. Sőt azt lehet mondani, hogy gyakorlatilag nem csak a szükséges technikai tudás elsajátítását biztosítják, hanem a megfelelő elméleti hátteret is biztosítják úgy mint, zene elméleti vagy éppen kultúrtörténeti aspektusokból.

 

Nurve aka Macabre unit:

Ő sem mai gyerek már. 1996-ban 14-évesen kapta az első pár lemezjátszóját, 16 évesen már Raffa-D néven zenélt szülővárosa környékén. Később dj technikájának köszönhetően több kiemelkedő partyn játszott, ezek az élmények lökték a produceri szférák felé. Ezt követően a egy barátjának köszönhetően kóstolt bele a grime műfajba, ahol szintén elég szép sikereket értek el. Ekkor jött létre a Macabre Unit és született meg az R.Demon aliasz. Ez az út vezette el a 140-es zenékkel és a grime-al való kísérletezésig, aminek az eredménye a Macabre Unit Digital kiadó lett, ahol a dubstep scéna legjobb nevei adták ki zenéiket.

 

Az úriemberrel itt tekinthető meg egy alapos interjú

 

 

Alaposan belepillantva az E&B csapat tevékenységébe láthatjuk, hogy nem csak szívügyük az elektronikus zene és a tudás átadása, hanem egyfajta hivatásként élik ezt meg. Átböngészve a free anyagokat szinte nekem is megjött a kedvem, hogy kipróbáljam magam. Nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, aki szeretne egy kicsit többet tudni a zene készítésről, elakadt vagy nem tudja, hogy mi legyen az első lépés, akkor az E&B feltétlenül jó döntés. 

 

Education&Bass:
Facebook https://www.facebook.com/educationandbass/
Web https://www.educationandbass.online/
 

 

FrozenDub 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása