dubstep a javából

FrozenDub

FrozenDub

Dubs Galore 002 a tökéletes ötvözet

Von D kiadója visszahozza a dub-ot a dubstepbe

2018. október 15. - FrozenDub

 

Jerôme Meyer vagy ismertebb nevén Von D kétségtelenül napjaink egyik legizgalmasabb művésze. A Párizs külvárosában felcseperedett dj/producer sokáig úgy volt ismert, mint az atmoszférikus irányvonal egyik  nagy képviselője. Viszont 2015-től egyre inkább a dub, reggae hangzások felé kezdett fordulni, mely irányvonal meghatározóvá vált számára 2018-ra. A napokban jelentette be saját kiadójának a Dubs Galore-nak a második kislemezét, amely ez éve november 26-tól lesz elérhető, de a nagyobb üzletekben már előjegyezhető.

 

dubg_cover.jpg

 Dubs Galore

 

 

Von D kapcsolata a dubstep-el 2006-ban kezdődött és nem is kellett sokat várni az első zenéire, mert 2009-ben már több lemezre is felvésték dallamait. Az produceri pályafutásnak egyik meghatározó zenéje (szerintem) a ’Show me’, ami 2011-ben jelent meg a Sub Freq Recordings gondozásában. A lemez túloldalán Skream-féle remix található.

 

 

 

A csodálatos énekhangú Pepe-vel való közös munkájuk másik kiemelkedő gyümölcse a ’Set Me Free’. Ez 2011-ben jelent meg a Daydreaming albumon a Boka Records védjegye alatt CD és 12” formátumban (BOKALP01 és BOKACD01). A CD-n 15 szám található, míg az analóg formátumban két 12” lemezen 4 zene került nyomásra.

 

 

Dolgozott együtt például Riskotheque-el, DJ Madd-el és számos remixe készült. Az alábbi közös szerzemény 2010-ben jelent meg a Boka Recods-nál (BOKA026), limitált 500 darabos kiadás.  

 

 

 

Hangzásában az első igazán érzékelhető változást talán a Castle Life LP Sampler jelentette. Itt már tetten érhető az erős dub, reggae hatás a zenéin. Ezt aztán sorozatban követték az olyan megjelenések, melyek már tisztán a jamaicai hangzás világra apellálnak. A CBR044 is limitált kiadás, a 12" lemezből 150 darab készült, míg az album digitálisan hozzáférhető. 

 

 

 

Az egyik legerősebb EP-je a Dub-Stuy kiadónál látott napvilágot. A Wicked Scam kétségtelenül egy tökéletes ötvözete a jamaicai eredetű zenei kultúrának és a dubstepnek. 

 

 

Az EP full artwork és ritkán találni ilyen nagymenő dizájnt, elég csak egy pillantást vetni rá:

wicked_scap.jpg

 Von D - Wicked Scam EP - Dub-Stuy, DS-EP003

 

Szintén a Dub-Stuy-nál jelent meg egy igazi különlegesség (DS-DP005). Összesen 200 db számozott létezik. A csak 7”-os korongon kiadott zene nem kerül digitális forgalomba. Jelenleg 100-120 Euro körül mozog az ára. 

 

 

 

Talán ennél a pontnál el is érkeztünk Von D saját kiadójához a Dubs Galore-hoz. A DOR001 idén márciusban jelent meg. Kapható 10”-os korongon és digitálisan. Az 'A' oldalon Rider Shafique szövegel a 'B' oldalon a dub verzió van. A sorozat mottója: „put back the Dub in Dubstep”. 

 

  

November 26-án jelenik meg a Dubs Galore második lemeze DOR002. Két szám kapott rajta helyet, mindkettő erősen ötvözi magában a klasszikus dub elemeit és a dubstep karakterisztikáját. Teszi ezt úgy, hogy megőrzi azt a meleg vibrálást, mely oly jellemző a dub eredeti világára.

 

 

Az FKOF két kiváló interjút is készített a mesterrel, melyek itt érhetőek el:

 

http://www.fatkidonfire.com/interviews/von-d/ 

http://www.fatkidonfire.com/mixtapes/30-minutes-von-d/

 

Ha esetleg valaki szeretne mélyebben elmerül Von D világában, akkor bátran ajánlom az alábbi mixet:

 

Von D:
Facebook https://www.facebook.com/Vondmusic/
Soundcloud https://soundcloud.com/vond

Dubs Galore:
Facebook https://www.facebook.com/dubsgalore/

 

FrozenDub

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása