dubstep a javából

FrozenDub

FrozenDub

Dubstep reneszánsz

10 underground kiadó, akik meghatározták 2017-et

2018. január 02. - FrozenDub

 

A 2017-es évet magunk mögött hagyva érdemes visszatekintetni és átnézni, átgondolni, hogy mi történt dubstep fronton. Ugyanis a scéna a 2000-es évek eleji útkeresése és megszilárdulása óta talán az egyik legnagyobb lépést tette meg: túlélte a fogyasztói társadalom első csapását. A 2009 körüli nagy áttörést követően a zeneipar hájas ujjú nagyurai megalkották a fröccsöntött műanyag dubstepet, mely mellé kólát és popcorn-t ajánlottak. Ennek eredményeként jöttek létre a neves előadók „dubstep” remixei, az olyan sztár dj-k és producerek, mint pl. a méltán híres Skrillex. Persze a lufi gyorsan kidurrant a maradványokból létrejött az EDM nevű korcs, mely az elektronikus zenére alapuló szórakoztatóipar csúcsa lett tűzijátékokkal és 3D színpadtechnikával, ahol már legkevésbé a zene számít. Valamint hátramaradt a megerőszakolt és kifosztott underground dubstep. De valójában nemcsak, hogy túlélte az erőszakot, hanem amíg az EDM lézerpisztoly füstölgött, addig a földalatti mozgalom átalakult, fejlődött ennek eredményeként új utak jöttek létre és a gyökerek erősebbek, mint valaha. Jelen írásban néhány zenei kiadót mutatok be, akik nagyban hozzájárultak a 2017-es reneszánszhoz. A sorrend tetszőleges, nem rangsor.

 

joe_dub.jpg

Dubstep party Ljubjanában
A képen Joe Nice és DubDiggerz a szlovén DeppEnd! Movement egyik motorja
Forrás: https://www.facebook.com/deependmovement/

 

1. Foundation Audio

 A bristol-i csapat 2013 óta működik. Egyaránt adnak ki vinilt és digitális anyagot is. 2017-ben 4 lemezt adtak ki. A csapat egyik védjegye a dub-os, dubwise hangzás, mindez kristály tisztán és mégis nagyon testesen szólal meg.

 

 

 

2. White Peach 

Kiadványaik 300-as limitált nyomatban jelennek meg. Leginkább a kevésbé ismert vagy a feltörekvőben lévő producereket részesítik előnyben. Nagyon súlyos, igazán mély kiadványaik vannak. Sokszor kísérletezős hangzások fedezhetők fel a repertoárban, ugyanakkor nem elhanyagolható a testvérműfaj a grime jelenléte sem.

 

 

 

3. Sentry Records

A scéna egyik élő legendájának Youngsta-nak a frissen alapított kiadója. Három lemez jelent meg eddig, egyik súlyosabb, mint a másik. A junodownload a következőket írta:

„Have a word... Youngsta's launched a brand new vinyl-only label and DBridge launches it. Need we say more?”

Messzemenően az év egyik legkomolyabb kiadója.  

 

4. Dub-Stuy Records 

A brooklyni Dub-Stuy nem csak kiad zenéket és fantasztikus system-en játsza azokat, hanem egyfajta küldetéstudattal vezérelve facebook oldalukon rövid posztokban rendszeresen írnak a jamaicai zene gyökeréről visszamenve egészen az 50-es évekig. Az egész csapatra és az összes zenéjükre jellemző a jamaicai tradíció követése. Kiadványaik nagyon magas színvonalat képviselnek, a többverziós maxi lemezek mellett EP-k is találhatók a repertoárban. Idén indult a 7”limitált white label sorozatuk.

Itt lehet belehallgatni a korongokba:
http://store.dub-stuy.com/album/limited-edition-7-white-label-echo-chamber-xi

 

5. Deep Dark & Dangerous 

Truth duó saját kiadója. Az idei évet nagyon nagyon megtolták. Megszámolni sem tudom, hogy hány vinil jelent meg alattuk azt meg végképp, hogy mennyi digitális anyagot adtak ki. Kiadványaik rettentően sokszínűek vannak, de mindegyik magas minőségű mély, sötét és nagyon veszélyes. Ja és az év végén pedig kiadtak egy 16 számból álló free albumot.

 

 

 

6. Encrypted Audio

A veterán Content által futatott kiadó. Leginkább digit kiadásaik vannak, de már jó pár vinil is megjelent. Sok nagyon érdekes, nagyon húzós, kísérletezős anyaguk van. Content az egyik legígéretesebb tehetséggel Samba-val kezdett új projektbe. Friss korongjuk újabb izgalmas lehetőségeket mutat. Egyébként alig egy hete hozta el az ASAN csapata Samba-t Budapestre, aki lemaradt bánhatja. Itt érdemes megjegyezni, hogy a magyar elektronikus zene álló csillaga Cadik valami egészen durva és művészi szettet adott, ami bőven túl mutat az eddig is európai szintet elérő munkáin.

 

 

7. Innamind Recordings 

A pennsylvania-i illetőségű kiadó 2011 óta űzi az ipart, idén négy lemezzel rengették meg a műfajt. Zenéik hónapokig keringnek a bennfenteseknél a kiadás előtt, majd néhány óra alatt örökre elfogynak és már csak neppereken keresztül szerezhetők be dupla áron. IMX003-ról ajánlok egy zenét.

 

 

 

8. FKOF

Az az FatKidOnFire. 2010 óta szabályozza az underground életet blog és kiadó formájában. Számos kritikát és ajánlót készítenek, rendszeres rádióműsoruk van, free zenéket adnak ki, digit anyagot és vinilt is adnak ki.Talán joggal elmondható róluk, hogy ők a szív és a lélek, igaz fanatikusok. 

Idén novemberi anyag:

 

9. ZamZam Sounds

A 2012 óta működő kiadó neve ma már védjegy. Jellemző rájuk a jamaicai gyökerekhez való visszafordulás reggae, dub, dubwise hangzás. Kizárólag 7" lemezeket adnak ki.

 

 

 

10. Crucial Recordings

És végül de nem utolsó sorban! Talán az idei éve egyik legsikeresebb kiadója. Nagyon erős trap, hip hop hatások érződnek a zenéiken, melyek ugyanakkor kifogástalan mély és sötét igazi dubstep csapások.

Egy példát hoztam a kiadó vezérétől:

 

 

Nem írok most róluk, de muszáj megemlíteni olyan kiadókat, mint az Uprise Audio, Artikal Music UK, Osiris, Deep Heads, Nomine Sound, Dank ‘N’ Dirty Dubz, Version Collective, Subway Music, Duploc, Amar, Gourmet Beats,  Bandulu.... Következő bejegyzésekben igyekszem velük is röviden foglalkozni.

 

+1 DeepEnd! Movement

Irány Kelet-Európa! A szomszéd Szlovénia DeepEnd! Movement névre keresztelt kiadója az öreg kontinens egyik legütősebb és legígéretesebb kiadója. Egyik zenéjük jobb, mint a másik és brutális arculatuk van. Megtalálhatóak a nagyon dub-os hangzások és az új kísérletezős irányok is. Én most Gisaza-tól a Vampire tune-t emelem ki, de eddig minden zenéjük telitalálat, nem véletlen, hogy J:Kenzo és Joe Nice is rendszeresen promotálja őket. 

 

Remélem tetszett az írásom, ha igen kövesd a blogot és ajánld másoknak is. Ha nem javíts ki.

FrozenDub 冻配音

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása