dubstep a javából

FrozenDub

FrozenDub

10+1 basszusnehéz "jamaicai" zene amit készíts be nyárra

2017. május 20. - FrozenDub

Ismét 10+1 kiváló zenét listát állítottam össze. Most egy kicsit a nyárra készülve a könnyedebb jamaicai hangulatú számokat kerestem. Az alábbi 10+1-es listában lesznek dub és dubstep dalok egyaránt, néhány kakukktojással is, de mindenesetre egy nyári kerti sörözés mellé, ha megvan a megfelelő hangminőséget produkálni képes HiFi, és a társaság is nyitott a fősodorvonaltól eltérő  hangzásra, ez a lista biztosíték lesz a kellemes hangulathoz. Szubjektív 10+1 következik, a sorrend nem rangsor!

jamaican-soundsystem.jpg  




10. Paolo Baldini DubFiles Ft. Hempress Sativa - Boom (Wah Da Da Deng)

Hempress Sativa polgári nevén Kerida Johnson igazi jamaicai dub hercegnő, vallásos rasztafariánus. A vallást és a zenét egyaránt a családi fészekből örökölte. Szülei a Jah Love Sound System tagjai voltak. Hempress Sativa első albuma 2016-ban jött ki Unconquerebel címmel, melyen a szigetre jellemző klasszikus hangzású reggae, dancehall, dub számok kaptak helyet. Paolo Baldinival közös produkcióját nyugodt szívvel ajánlom nektek. Jó zene, jó klipp és hatalmas formák vannak a háttérben. Lemezen is beszerezhető.  

 


9. Hylu & Jago 'meet' Sleepy Time Ghost - Concrete ft onlyjoe

Moonshine Recordings az egyik vezető kiadó ha dubról van szó. Az alábbi szám a 2014-es Steppin' Forward című válogatáslemezen szerepel 13 másikkal együtt. Nagyon jó válogatáslemez, mindegyik szám erősen kapcsolódik a jamaicai zenei kultúrához. Használtan még kapható a lemez, de sajnos elég húzós áron.    

 

 

8. King Kong - Sweet Rub A Dub

Tősgyökeres jamaicai deejay és énekes. Nem mai bútor darab, 1964-ben szüetett Kingstonban. Zenéjében egyszerre van jelen a klasszikus dub és roots világa és a súlyos basszusok. Pályafutása során olyan legendákkal dolgozott együtt, mint a dub atyamestere, King Tubby vagy Prince Jammy. King Kong gyakorlatilag 1982-óta aktív és rendszeresen jelenek meg felvételei többnyire vinylen. A Sweet Rub A Dub még kapható néhol. Érdemes ránézni a discogs oldalára is: https://www.discogs.com/artist/91588-King-Kong

 

 

7. Bim One feat. Macka B - Don't Stop The Sound

Macka B brit-jamaicai zenész, énekes, toast. Egyesek szerint a legnagyobb hatású brit toast. Vallásos rasztafáriánusként dalszövegeiben gyakran hívja fel a figyelmet a politikai igazságtalanságokra, társadalmi egyenlőtlenségekre. Szövegeiből nem sajnálja a humort sem, így görbetükröt tartva a 21. század rohanó világa elé pl. Old Fashioned.

Bim One azaz Ichitaro Ohara, Masakazu Emura 2014-ben alakult tokiói duó. Zenéik erősen a jamaicai gyökerű hangzásokon alapulnak. Minőségi megjelenéseiknek köszönhetően gyorsan ismerté váltak a szubkultúrában és olyan zenészekkel dolgoztak együtt mint: Macka B, Pablo Gad, Miss Red, Pad Anthony....  Közös lemezük még kapható. 

 

6. Radikal Guru - This Applies feat. Cian Finn

Ismét egy súlyos Moonshine Recordings kiadvány, melyet a lengyel Radikal Guru és az ír Cian Finn közösen hoztak össze. Radikal Guru 2008-óta jelenteti meg zenéit, melyekre jellemző az erős roots, dub befolyás. A stílus egyik meghatározó alakja.  

 

 

5. Mungo's Hi Fi Ft. YT - No wata down ting 

A műfaj legnagyobbjai, akik lassan két évtizede űzik az ipart. Európa egyik legjobb sound systemje az övék, emellett lemezkiadással is foglalkoznak. Számos fiatal tehetség köszönheti nekik, hogy ismerté válhattak. Tevékenységükkel nagyban alakították a dub, dubstep hangzását. Nehéz választani a számos felvétel közül. 

 


4. Thievery Corporation - Letter to the Editor feat Racquel Jones

A Thievery Corporation-ről talán nem is érdemes sokat mondani, régi motorosok. A friss lemezük a Temple of I&I egy igazán ütős darab lett, tele jobbnál jobb dub zenékkel. Letter to the Editor az egyik kedvencem, ehhez klip is készült. A közreműködő Racquel Jones egyelőre még új a zenei életben, de annál ígéretesebb. Kapott egy másik számot is a lemezen Road Block,  korábban pedig Macka B-vel szerepelt közös lemezen.

 

 

3. Egoless ft Tenor Youthman - Non Immigrant Song and Dub

Nem is gondolnánk, de ez egy igazi kelet-európai koprodukció. Tenor Youthman orosz énekes, mc.  Egoless horvát nemzetiségű zenei zseni, aki a legkülönfélébb dub, roots, dubstep, experimental zenéket készíti otthoni stúdiójában. Külön érdekes, hogy fellépései során nem lemezekről játszik, hanem a helyszínen keveri a zenéit. Itt egy élő felvétel, ebbe is érdemes belenézni: https://www.youtube.com/watch?v=jVE4-0vWFFI&t=645s Még kapható a 7" korong. 

 


2. Dub-Stuy Meets Burro Banton - Nah Sell Out

A brooklyn-i Dub-Stuy magasan az egyik legszimpatikusabb közösség jelenleg. Egyben sound system, lemezkiadó és művészeket összefogó "szervezet". Egyébként olyan nevek vannak a Dub-Stuy mögött, mint DJ Madd, Dubamine, Bukkha, Tour de Force, ezenkívül rengeteg vendégelőadóval dolgoznak együtt. Az egész koncepciót Quoc Pham találta ki és alapította 2011-ben. Az azóta eltelt 6 évben talán nyugodtan kijelenthető, hogy az USA egyik legjobb underground sound systemét és kiadóját hozták össze. Számos megjelenésük van és kis példányszámú exkluzív 7" lemezeket is vágatnak, ha ezekből akar valaki szerezni, nagyon oda kell figyelni, mert a 60-70 példányszámú egyedi vágatok gyorsan elfogynak.

17103481_1285536964817104_1814236806601131235_n.jpg

Dub-Stuy Sound System, Brooklyn, New York

Legfrissebb korongjukról választottam egy zenét, melyet Dj Madd készített, az éneket pedig nem más, mint a legendás jamaicai énekes és toast szolgáltatja, Burro Banton.     

 



1. Kaiju - Natty Dub [RUFFCUT002]

A legsúlyosabb dub UK-ből jön. Kaju-ék nem csak a "klasszikus deep dubstep" vonalon alkotnak maradandót, hanem az igazi dub-os hangzások is nagyon fekszenek nekik. A Natty Dub egészen olyan lett, hogy szinte még a kingstoni aszfalt forróságát és ki lehet érezni belőle.  

 


+1 Johnny Osbourne - Mr. Marshall (DJ Madd version)

Dj Madd alias Simon Péter a magyar underground zenei élet állócsillaga. Zenéi világszerte ismertek és elismertek. Most egy, a saját kiadójának a gondozásában megjelent Johhny Osbourne feldolgozást választottam.  

 
Remélem tetszett a 10+1-es szubjektív zenei listám és máskor is ellátogatsz a blogomra. 

FrozenDub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása