dubstep a javából

FrozenDub

FrozenDub

Dubstep töri #1

Vex'd

2017. május 02. - FrozenDub

A GetDarker csapat áldásos tevékenységének köszönhetően a dubstep és grime kedvelői nem csak a legfrissebb zenékről értesülhetnek vagy nézhetik a GetDarker TV-n a feltörekvő muzsikusokat, hanem egy törifakultáción is részt vehetnek, hiszen számos archív felvételt töltenek fel a soundcloud oldalukra. Most is a feltöltéseik közül választottam egyet.

Vex'd. Legendás duó, akik sajnos már más vizeken eveznek. Egyszer nálunk is voltak az A38-on (öreg hiba, hogy kihagytam), akik ott voltak egy pozitív értelemben vett nagyon súlyos eseményről számoltak be.


Jamie Teasdale és Roly Porter két barát összefogásából született a Vex'd. Első kiadványuk a Pop Pop/Canyon (SUB001) a bristoli Subtext kiadó gondozásában jelent meg 2004-ben, majd ugyanebben az évben a második a Lion/Ghost (SUB002) is. 2004-et írunk és két olyan korongról beszélünk, melyek ma is bátran kiadhatóak lennének. Nem véletlen, hogy működésük nagy hatással volt a dubstep, mint stílus kialakulására. Ezekkel a zenékkel a frissen formálódó hangzást belelökték egy igazán rideg, iparias, sötét mélységbe.

Gyakran megfordultak a legendás korai DMZ estéken is, amik a scéna első igazi dubstep központú bulijai közé sorolhatók. Hatcha, Coki, Mala, Skream, Benga és a többi pionír mellett a Vex'd párosa is vastagon kivette részét a stílus hangzásának definiálásából és elterjesztéséből.

Szintén 2004-ben a Drum+Breaks kiadónál jelent meg egy lemezük Function az "A" oldalon, a "B" oldalon pedig a Function 30Hz-féle remixel.

2005-től leigazolja őket µ-Ziq a Planet Mu kiadóhoz. Ahogy µ-Ziq írja is az oldalán, hogy amikor először hallotta még demo, dubplate változatban a két Subtext megjelenést már, akkor le akart csapni rájuk, de ez csak 2005-ben jött össze neki. Ekkor adják ki a Planet Mu gondozásában a Gunman/Smart Bomb (ZIQ114) korongot. Még az évben a Degenerate című ikonikus album is kiadásra kerül (ZIQ115 https://vexd.bandcamp.com/album/degenerate). 2006-ban a Bombardment Of Saturn (ZIQ131), 2008-ban pedig a 3rd Choice rajta egy zseniális Loefah remixel. 

 Sajnos a formáció ma már nem aktív. Jamie továbbra is maradt az elektronikus zenénél, de sokkal dallamosabb vizekre evezett, Kuedo néven alkot. Roly Porter is aktív, tavaly jelent meg egy albuma, mely az ambient és egyéb experimentális műfajok szélsőségei közt hánykolódik. Az utolsó Vex'd megjelenés 2010-ben volt Cloud Seed (ZIQ260) címmel https://vexd.bandcamp.com/album/cloud-seed  .  Ha még szeretnél többet tudni olvasd el a FatKidOnFire ismertetőjét is: http://www.fatkidonfire.com/mixtapes/30-minutes-vexd/

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása