dubstep a javából

FrozenDub

Mixer

A legjobb mixek és podcastok a dubstep világán innen és túl

2018. október 19. - FrozenDub

 

Menetrend szerinti mix/podcast mustra következik az elmúlt két hét anyagából. Volt egy pár igazán jó mix mostanában, persze a facebook-ot teljes mértékben elárasztják a rosszabbnál rosszabb live sugárzások, ezért maradok a jó öreg soundcloud, mixcloud feltöltéseknél, de egy-két kivételt azért ismét teszek. Szóval ha esetleg egy hosszabb útra készül valaki a MÁV-al, vagy esetleg autóba ülne Budapesten, Szolnokon vagy igazából bárhol Magyarországon, akkor ezt a bejegyzést érdemes bekészíteni, mert a mixek talán könnyebé teszik a célállomásig leküzdendő távot. 

 

vintage-party-photo_1.jpg

 

 

Tovább

Dubs Galore 002 a tökéletes ötvözet

Von D kiadója visszahozza a dub-ot a dubstepbe

 

Jerôme Meyer vagy ismertebb nevén Von D kétségtelenül napjaink egyik legizgalmasabb művésze. A Párizs külvárosában felcseperedett dj/producer sokáig úgy volt ismert, mint az atmoszférikus irányvonal egyik  nagy képviselője. Viszont 2015-től egyre inkább a dub, reggae hangzások felé kezdett fordulni, mely irányvonal meghatározóvá vált számára 2018-ra. A napokban jelentette be saját kiadójának a Dubs Galore-nak a második kislemezét, amely ez éve november 26-tól lesz elérhető, de a nagyobb üzletekben már előjegyezhető.

 

dubg_cover.jpg

 Dubs Galore

 

Tovább

Rebel Bass X Sub Audio

Gnischrew az osztrák dubstep fejedelem Veszprémben

 

Különleges személyt lát vendégül a Rebel Bass Sound System csapata. Nem más érkezik szülővárosukba, mint a Sub Audio Records feje Gnischrew. A megerősített hangrendszeren a közép-európai régió egyik vezető dubstep figurája fog zenélni október 12-én pénteken a veszprémi Szigony klubban. Nézzük mit érdemes tudni a basszus zenék osztrák fejedelméről.

 

rebel_bas_cover.jpg

Rebel Bass X Sub Audio

Tovább

A londoni dubstep nagyjai Budapesten

Dub Phase Sound System & New World AudioIsmét emlékezetes hangverseny van készülőben a Dub Phase Sound System jóvoltából. Most a New World Audio kiadó nehéztüzérségét hozzák el Budapestre, azaz Sukh Knight és Squarewave fogja szórni a basszus bombákat. Az alkalom nem más, mint a kiemelkedő dj és producer Malz friss EP-jének bemutatója, megjelenése. Olyan szerencsés együttállásról beszélhetünk, melyhez képest egy teljes holdfogyatkozás olyan jelentőségű, mint a Barátok közt esti epizódja. A Dub Phase Sound System tovább morcosította a rendszert, már hat 18” scoop fogja lehelni az alacsonyan szálló frekvenciákat a közönség testébe, a dubstep világ vezető kiadójának két vezére jön ide, hogy az első magyar producerük EP-jét útjára engedjék. Nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére.

 

 

dp_nwa.jpg

 Dub Phase Sound System-New World Audio Label night

 

Tovább

Leap - Maya/Phantom SUBAD010 - egy újabb remekmű

 

A nemzetközi színtéren is feltörekvő magyar dj és producer, Leap két zenéje ismét egy jónevű nyugati kiadónál talált otthonra. Az Indigo Movement után (IMV030-ról itt írtam, a Rebel Bass pedig itt) most pedig a bécsi Sub Audio Records gondozásában jött ki legfrissebb két számos digitális kislemeze. A SUBAD10 minden elfogultság nélkül kijelenthető, hogy egy kiemelkedő darab, mely magasra teszi a lécet a soron követező producerek számára.

 leap_uj_cover.jpg

 

Tovább

Dubstep dox#1

 

Mindenki tisztába van azzal a közhelyes mondással, hogy aki nem ismeri a múltját az nem igazodik el a jelenben és jövőjét sem építheti fel. Kétség kívül a dubstep születése az egyik legkülönlegesebb dolog, ami az elektronikus zenében történt az elmúlt cirka 20 évben. Ez alatt az idő alatt órási fejlődésen és átalakuláson ment át a hangzás, egy időben talán úgy tűnt, hogy az üzleti életből jövő vírus felemészti a mozgalmat. De nem így történt és azóta erősebb és kreatívabb, mint valaha volt. Mindig érdemes visszatekinteni, hogy honnan indult az egész stílus és hova jutott. A "dubstep dox" sorozatban az általam hasznosnak tartott doku felvételeket, riportokat, filmeket fogom sorra venni. 

 

dubstep_tori2.jpg

Tovább

Mixer

 

Menetrend szerinti mix/podcast mustra következik. Volt egy pár igazán jó mix mostanában. Persze a facebook-ot teljes mértékben elárasztják a rosszabbnál rosszabb live sugárzások, ezért maradok a jó öreg soundcloud, mixcloud feltöltéseknél, de egy kivételt azért ismét teszek. Szóval ha esetleg egy hosszabb útra készül valaki a MÁV-al, vagy esetleg autóba ülne Budapesten, Szolnokon vagy igazából bárhol Magyarországon, akkor ezt a bejegyzést érdemes bekészíteni, mert a mixek talán könnyebé teszik a célállomásig leküzdendő távot. 

 

vintage-party-photo_1.jpg

 

Tovább

Vinyl Vigilance - Egyediség és műértés

 

A Vinyl Vigilance egyre jobban csengő név az underground dubstep világában. A Kadet P és Kemist által futtatott kiadó néhány hete hozta ki harmadik lemezét és pár napja beletekinthettünk a soron következő megjelenésekbe is. 

 

vv_cover.jpg

 

Tovább

DMW Sound - egy újabb csapás Dél-Londonból

 

A DMW Sound 2016 őszén indult útjára Dél-Londonból. Az alapítók RANKING Dan és PanixDUB, akik külön-külön is készítenek zenét, a közös anyagaik pedig DMW Sound védjegy alatt futnak, mely egyben kiadó is, ahol a saját dolgaik jelennek meg. Az elmúlt valamivel több, mint egy évben összesen tizenegy digitális kiadványuk jelent meg, melyen Panix, Spooki és a DMW Sound kollaboráció alkotásai hallhatók. A kiadóra jellemző a sötét, reszelős hangzásvilág, mely a kétezres évek második felének éráját idézi. Vigyázat underground!

 

dmw.png

Tovább

2018, a magyar dubstep új aranykora?

 

Szépen gyarapodnak a sound systemek, egyre több magyar zene jelenik meg nívós kiadók gondozásában, felpörgött a rádiózás és színvonalas rendezvények is akadnak. Nyugodtan kijelenthető, hogy a magyar dubstep egy újabb fénykorát éli. Minden fronton hatalmasat lépett előre a hazai szcéna. Az iskolai becsöngetések alkalmából visszatekintek a 2018-as évre, és igyekszem egy kis összefoglalást adni arról, hogy mi zajlik a sötét mélyben, ahol mindig morajlik és vibrál valami. 

 

 dpdubhifo.jpg

A Dub Phase Sound System és a Dubapest HiFi közös rendszere az Uprising  Fesztiválon 

 

Tovább